Президентът на Украйна Володимир Зеленски с обръщение към гостите на Франкфуртския панаир на книгата, 20 октомври 2022


Уважаеми дами и господа, уважаема публика,

Благодаря ви за вниманието, което обръщате на Украйна. Това внимание означава, че наистина цените свободата и сте готови да я защитавате. Ето от това се нуждае Европа най-много напоследък – да бъде обединена в битката за свобода. И да бъдем все повече и повече заедно, тъй като общият ни враг се опитва да настъпва с всеки изминал ден.

На настоящия Франкфуртски панаир на книгата отсъстват две страни, които предишни години са били редовни участници – Русия и Иран. Русия и Иран все по-малко присъстват в сферата на културата. И в същото време са навсякъде, където има унищожение: не само в културно отношение, но и на всичко, върху което се крепи животът.

Продължавам да получавам сведения за обекти, ударени от ирански военни дронове, купени от Русия. Електроцентрали, водохранилища, пристанища и гари, складове с хуманитарна помощ, жилищни сгради, училища – за тях всичко се превръща в мишена. Вместо да изнася култура, Иран изнася смърт. Вместо да внася култура, Русия внася смърт, която разпространява сред нас, сипе върху нас, превръща в мишена не само украинците. Украйна днес е основното бойно поле, където Русия атакува обединена Европа.

Очевидно е. Но не всеки приема очевидното.

Трябва да заявим ясно: в Европа все още има много публични личности, които насърчават хората да „разберат“ Русия и се опитват да пренебрегнат терористичната политика на държави като Иран. Хора от различни сфери: политика, бизнес, неправителствени организации, медии.

Как е възможно това? Защо е възможно да се случва?

Единственият отговор е: липса на знания. Знанията, които липсват на голяма част от населението. Липса на знания за убийствата, извършвани от Русия. Липса на знания за престъпленията, които обединяват антидемократичните режими. Липса на знания за корупцията, превърнала се в техен инструмент за отклоняване на вниманието на Европа. Липса на знания за несправедливостите и лъжите, които са в основата на всяка терористична държавна политика.

Когато на хората им липсват знания, те са по-податливи на политически манипулации. Когато една страна престане да се интересуват от отношенията си с другите страни, нейните магнати се чувстват свободни да погазят всеки морал, включително в международните отношения. Когато несправедливостта бива заметена под килима, нахлува терорът.

Не забравяйте, че назначените от руската държава убийци стигнаха чак до улиците на германски градове, за да мъстят с куршуми. А вие предпазени ли сте от взривове? От смъртоносни дронове? Въпросът не е риторичен. Русия направи достатъчно, за да няма съмнение, че е готова да премине всички граници.

Затова ви моля: направете всичко по силите си, за да може хората да знаят. Да знаят за терора, който Русия донесе на Украйна, а преди това на Чечня, Грузия, Сирия, на африканските страни, където руски наемници решаваха кой да живее и кой да умре. Моля ви, продължавайте да пишете за войната. Продължавайте да четете. Направете всичко по силите си, за да се знае в Европа колко хора изгубиха живота си в борбата за справедливост и основни човешки права – права, които всеки от вас приема за даденост от момента на раждането си. Тези животи бяха погубени в Русия, в Иран и в други подобни страни.

Създавайте, издавайте и разпространявайте книги за онези, които дестабилизират Европа със своите решения, подтиквани от корупция или водени от обикновено безхаберие. Хората трябва да знаят кой подкрепя терористичните режими.

Направете всичко по силите си, за да разпространявате истории за триумфа на свободата. Хората трябва да знаят за тях. Трябва да знаят, че свободата устоява, дори когато мнозина не вярват, че е възможно. Точно както Украйна устоя на нападението на Русия тази година. Европейците не бива да забравят, че в крайна сметка убийците и военнопрестъпниците ще бъдат изправени пред съда, независимо какво влияние и власт са притежавали. 

Продължавайте да напомняте на хората за това.

Отговорът е в знанието.

Отговорът за онези, които се страхуват, за онези, които манипулират, и за онези, които не вярват. Книги, документални разкази, статии, репортажи – това са отговорите.

Каня всички ви в Украйна – издатели, автори, бизнесмени, общественици, учители, журналисти. Всички! Вижте през какво преминава нашият народ, какво успяхме да постигнем, какви са опасностите, пред които сме изправени. Вижте с очите си и разкажете на други. Разказвайте! Защото това са опасности, пред каквито е възможно да се изправят и други европейски народи, докато ги има тези терористични режими. Нека се опитаме заедно да постигнем повече, отколкото можаха да постигнат враговете ни срещу нас.

Благодаря ви още веднъж за вниманието.

Да живее Европа!

Да живее свободата!

Слава на Украйна!

Превод от английски: Невена Дишлиева

Снимка на публикацията: Shutterstock, The Bookseller

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *