Варна ще бъде домакин на премиерата на първата книга на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2018 година. Сборникът с есета „Чувствителният разказвач“ ще бъде представен в разговор между преводача на книгата Крум Крумов и издателката и редактор Невена Дишлиева-Кръстева на 5 август от 19:00 часа в Концертно студио на Радио Варна.  

Литературното събитие е с вход свободен и е част от предстоящата Алея на книгата, организирана от Асоциация „Българска книга“. Най-новото заглавие на издателство ICU е акцент в портфолиото му, предизвиквайки силен интерес от страна на критици и читатели още преди да се появи на пазара. Предговорът на книгата е написан от писателя Георги Господинов.

„Да, в тази книга има история на науката, теория на писането и на въображението, психология на четенето, екология и увод към антропоцена, има философия и религия, но най-вече възхвала на нещо, което обединява всичко това – силата на литературата и по-точно на самото разказване, на историите, които слепват частиците на света”, пише във встъплението на сборника Господинов.

Всеки жител или гост на морската столица, изкушен от необятния свят на книгите и четенето, ще намери близки нему теми в „Чувствителният разказвач“. Книгата е своеобразен разговор с дръзката и безкрайно емпатична полска писателка, която ще ви покани да подадете глава извън хоризонта, очертан от познатите ни и комфортни мисловни модели, да отворите сетивата си за непознатото, тайнственото, неочакваното. 

„Любопитството е много важна част от мен и мотивация за писане. То също така е най-интересната и най-примамливата част от процеса на писане – да правиш проучване, да отваряш нови кутии с ново познание и да успееш да вкараш цялата тази информация в думи, които да предадеш на другите под формата на литература“, споделя Токарчук.

Модератор на премиерата ще бъде Диляна Денева, отговорен редактор на сайта „Аз чета” и част от комуникационния екип на издателство ICU. 

Първи откъс от „Чувствителният разказвач“ можете да прочетете в Дневник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *