Близки приятели и съмишленици на поета и драматург Елин Рахнев се събраха вчера в столицата на специална премиера на библиофилското издание на стихосбирката „Зелда“. Колекционерското копие на книгата включва 9 оригинални графики на художниците Веселин Дамянов-Вeс, Васил Колев-Васило, Горан Тричковски, Дарина Пеева, Десислава Унгер, Емануела Ковач, Зоран Мише, Павел Целкоски и Явора Петрова. Проектът е дело на Елин Рахнев и пловдивската галерия U P.A.R.K.  Изданието е в ограничен тираж от 51 броя. Сърцето на проекта е Радост Коцева – добре познатата пловдивска галеристка и близка приятелка на Елин Рахнев и Кольо К.

Това не е първият подобен проект за Елин Рахнев. Стихосбирката “Канела” също има библиофилско издание с ограничен тираж. 9-те графики там бяха дело на Кольо Карамфилов, с посвещение към когото започва “Зелда”:

На Кольо К., който ме разбираше.

Сред поканените на премиерата бяха само близки приятели на поета, сред които Ники Кънчев, Стефан Денолюбов, поетите Иван Ланджев и Васил Балев, актрисите Лиза Шопова и Мая Бежанска, Николай Неделчев, Георги Георгиев от “Остава”, главният редактор на вестник “168 часа” Слави Ангелов, първият издател на стихосбирката “Канела” Румен Леонидов и пр.

Вечерта бе открита с прожекция на създаден по случая видеоклип, в който присъстващите видяха кадри от процеса на създаване на бутиковото издание. Автор на клипа е Слави Ангелов.

Специален момент от събитието бе изпълнението на певицата Иванка Шекерова, която изпя песента „Зелда“ по текст на Елин Рахнев.

Знаеш ли, когато някой ден не ти достигнат устните
и започнеш да възпяваш всичко в мене като другите,
просто незабавно си тръгни от мен.
Аз съм примата на музите.

С музикално изпълнение се включи още актрисата Ева Данаилова. Тя изпя Creep на Radiohead – едно от важните парчета в стихосбирката, чиито ноти красят корицата на красивото издание с твърди корици на издателство ICU. Гостите се насладиха и на класическа музика, благодарение на участието на струнен квартет Independent. Откъси от „Зелда“ за присъстващите прочетоха актьорът Явор Борисов, поетесата Димана Йорданова и почитателката на Елин Рахнев Габриела Михайлова.

Изданията на ICU на “Зелда” и “Канела” можете да поръчате тук и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *