Премиерата на английското издание на стихосбирката „Втора кожа“ от Катерина Стойкова ще се състои на 6 май в Carnegie Center for Literacy and Learning – точно десет години след премиерата на първата книга на авторката, при това на същото място. Първоначално публикувана на български език от ICU, книгата получи широко признание, включително грант по програма „Творческа Европа“ 2018 за издаване на английски език. След публикуването в Европа, издателствата ICU и Accents Publishing си партнират за разпространението на книгата в САЩ.

Датата за премиерата не е избрана случайно. Ето какво казва Катерина Стойкова за символиката зад избора си:

На всички премиери в САЩ включвам по нещо българско. Стихосбирката „Бодливото прасе на ума“ беше представена на 24-и май, а за Second skin избрах Гергьовден. Исках енергията на деня да благослови новото начало на книгата. Енергията на победа над „ламята“ на домашното насилие и обвързаността с миналото.

Освен премиерата, Катерина Стойкова подготвя и няколко инициативи, целящи да дадат гласност на една болезнена и изключително важна тема навсякъде по света – домашното насилие. Те са насочени към няколко женски затвора в САЩ, институции за борба срещу домашното насилие, центрове за закрила на деца и други.

Second Skin е стихосбирка, в чиито фокус са ужасите на израстването в среда на домашно насилие и техните дългосрочни последствия. Главните герои са трима – майка, баща и дете, а семейните истории са разказани от детската гледна точка. Те са дълбоко разтърсващи с безпощадната си правдоподобност, макар и в облика на художествено произведение.

Другите за Second Skin

Second Skin от Катерина Стойкова е кратка, но повече от съдържателна книга. Повече от достатъчно е да изложиш на показ проблема с домашното насилие, и чрез детския страх да онагледиш страха на всяко едно дете, живеещо в принуда да обича своя родител насилник. Втората кожа, която носиш, за да скриеш случващото се у дома; втора кожа, която не може да те обхване. Това е книга за вината, която изпитваш, защото не можеш да простиш, за омразата към този, който е продължил напред и е забравил. Книга за децата, свили се в ъгъла на собствената си безпомощност, които 30 години по-късно все още чуват писъците от собствената си стая. Трудна, истинска и изключително важна.

Наталия Делева

“Добре дошъл, Ужас” – заглавието на първото стихотворение. Рядко срещаме толкова безкомпромисна поетична колекция. Тя е безкомпромисна на три нива: първо, тя е радикална в социалното си послание като уличаващ във вина документ за насилието над жени, домашното насилие и всяко жестоко отношение; вик за повдигане на завесата и вземане на спешни политически мерки за промяна. Второ, тя е безкомпромисна с поетичната сила на езика и ярки метафори. И трето, с внимателно обмисления, зрял и концептуално подреден текст, който дръзко смесва форми на поезия в проза, конвенционални поеми и фрагменти.

Петя  Хайнрих

„Втора кожа“ (изд. „ICU“) е книга без предисловия. Без бавно въвеждане в привидно щастливо детство и внезапен сюжетен обрат, както правят авторите на романи. Малката червена стихосбирка на Катерина Стойкова е тук – ще ви възмути, ще ви разплаче, ще ви разгневи.

Милена Ташева

Катерина Стойкова-Клемър е родена на 4 юни 1971 г. в Бургас. Завършва Бургаски Свободен Университет, специалност “Електроника и Електротехника”, и се преселва в САЩ през 1995 г. Там завършва магистърска степен по компютърни науки в Рочестерския технологичен институт и магистърска степен по бизнес администрация от “Вирджиния Тек”. Работила е като хардуерен инжeнер, софтуерен инжeнер и мениджър в IBM и Lexmark International. Завършила е магистърска степен по изящните изкуства, специалност поезия в “Сполдинг Юниверсити” в Луивил, Кентъки. Катерина пише стихове и проза на български и английски, обича да превежда поезия между двата езика. Тя е основател и ръководител на кръжоци по поезия и проза в Лексингтон, Кентъки, където живее в момента. Aвтор e на двуезичната поетична книга “The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата” (Факел Експрес, 2009), англоезичната “The Most” (Finishing Line Press, 2010), “Как наказва Бог” (ICU, 2013).

Нейни творби са номинирани за награди като Pushcart, Best of the Web и AWP Intro Award.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *