Най-завладяващият роман на носителката на Нобелова награда за литература Олга ТокарчукПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА – излиза на български език в преработения и обновен превод на Георги Кръстев и с впечатляваща корица на Таня Минчева/Kontur Creative. Това е четвъртата книга на полската писателка в каталога на издателство ICU след БЕГУНИ, КАРААЙ ПЛУГА СИ ПРЕЗ КОСТИТЕ НА МЪРТВИТЕ и полиграфическото бижу ИЗГУБЕНАТА ДУША (с илюстрации от Йоанна Консехо).

Правек е място в центъра на Вселената…

В Правек са събрани множество съдби, усукани във времето и затръшнати в себе си. Четири архангела пазят границите на полското селце, в което любов, страх и страст бушуват между две реки. Тук историята среща религията, ангелите – обърканите човеци, магията – реалността. На това място, изтъкано от символи, живее, диша и обича плеяда от незабравими герои.

Погледът, който пресечната точка между реалност и магия позволява, е фрагментарен. Шейсет парченца живот, побрани в кратки разкази, пренареждат традиционните представи за епически герои. В тях говорят и предметите, и природата в нейната цялост, одушевена и неодушевена, реална и въображаема. Това превръща романа в стилизирана притча, в алегория за неумолимия ход на времето и сблъсъка между всички негови проявления.

ПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА е роман за раждането, живота и смъртта; за вечността и предизвикателствата на времето, което тече по различен начин за всеки герой, но наред с това е и обобщено до мащаба на историчността, побрало в себе си целия неспокоен 20. век. Тази книга предлага подслон на истории, окъпани в блясъка на магически реализъм, но и ужасяващи в своята близост до реалността. Нужна глътка въздух за всеки, който е готов да се остави на пречистващата сила на литературата.

ПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА е съвременна класика, роман от световна класа, ключов за удостояването на Олга Токарчук с Нобеловата награда за литература и превръщането ѝ в един от най-важните европейски писатели на 20-и век.

Родената през 1962 г. в семейство на учители Олга Токарчук е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество се преплитат реализъм и символизъм, тя често е критикувана заради силния си глас. Популярността ѝ е феноменална, а читателите ѝ я уважават заради добрия вкус, енциклопедични познания, разказвачески талант, категорична гражданска позиция и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ.

Пробивът за Токарчук идва именно с нейния трети роман – ПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА (излязъл през 1996 г., с първо българско издание от 2008 г.), който ѝ носи международна известност. Тя е носител на Нобелова награда за литература, международната награда Букър за романа БЕГУНИ, двукратна лауреатка на литературната награда Нике за романите БЕГУНИ и ЯКУБОВИ КНИГИ.

За преводача:

Георги Кръстев завършва Славянска филология в СУ Св. Климент Охридски през 2002 г., а от 2003-та до 2005 г. е стипендиант на Центъра по Източноевропейски изследвания към Варшавския университет. Освен полски език, владее английски, италиански и руски. ПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА е дебютният му художествен превод.

Mожете да поръчате ПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *