Любимата на ICU читателите полска писателка и нобелова лауреатка Олга Токарчук идва в София по покана на фондация Прочети София и с личното съдействие на писателя Георги Господинов

Авторката на БЕГУНИ и ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ РАЗКАЗВАЧ ще гостува в България на 10 и 11 юни в рамките на първото издание на Литературни срещи. Благодарение на този нов и мащабен формат почитателите на нобелистката имат възможност да се срещнат очи в очи с ярката литературна звезда. Осем години след първото гостуване на Токарчук в България, присъствието ѝ ще бъде и основен акцент в годишната програма на Полския институт в София.

Поредицата от събития, организирани от фондация Прочети София, ще се случват през цялата година в изцяло нов формат: 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември. Целта е да бъдат показани разнообразни ракурси и подходи към литературата. За изненада на гостите, събитията в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго, като провокират нов поглед към творчеството на български и чуждестранни автори.

Полякинята Олга Токарчук, която ще бъде почетен гост на първото издание на Литературни срещи, е сред най-влиятелните имена в световната литература – освен носителка на литературния Нобел, тя е и лауреат на Международната награда Мan Booker, както и – двукратно – на най-престижната полска литературна награда Нике.

Популярността ѝ е феноменална, а читателите ѝ я уважават заради добрия вкус, енциклопедични познания, разказвачески талант, категорична гражданска позиция и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ. Участието ѝ като почетен гост на Литературни срещи ще включва серия събития с различни тематични акценти и модератори, динамични, мащабни, чудати. Кулминацията ще бъде разговорът на Олга Токарчук с дългогодишния ѝ приятел, писателя Георги Господинов, който е и автор на предговора към сборника с есета ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ РАЗКАЗВАЧ (превод от полски Крум Крумов).

Когато стана ясно, че Олга Токарчук е приела поканата на фондация Прочети София и ще бъде почетен гост на първото издание на Литературни срещи през юни 2022 г., се почувствах като на входа на многохиляден стадион, в очакване да чуя любима рок банда. За мен това гостуване ще бъде акцентът на литературната и личната ми година и не мога да изразя с думи благодарността си към Георги Господинов, задето направи всичко по силите си, за да убеди Олга, че си струва да включи нас, българските фенове, в неистово натоварения си личен график. Особено в годината, в която на английски излиза нейният колосален труд КНИГИТЕ НА ЯКОВ. През юни ни очаква едно литературно вълшебство, споделя Невена Дишлиева-Кръстева, основател на издателство ICU.

Шест са творбите на Олга Токарчук, които излизат с логото на издателство ICU. Емблематичната БЕГУНИ – наградена с Международната награда Man Booker – съжителства уютно с прекрасните издания на ПРАВЕК И ДРУГИ ВРЕМЕНА и КАРАЙ ПЛУГА СИ ПРЕЗ КОСТИТЕ НА МЪРТВИТЕ. Полиграфическото бижу ИЗГУБЕНАТА ДУША пленява читателите с брилянтните илюстрации на Йоанна Консехо, а ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ РАЗКАЗВАЧ и ЧУДАТИ РАЗКАЗИ – последните попълнения в колекцията на издателството, бяха двете най-търсени книги на 48. Софийски международен панаир на книгата. Българските преводи на издадените до момента книги на Токарчук дължим на Силвия Борисова, Крум Крумов и Георги Кръстев, а изящните корици и оформление – на Таня Минчева/Kontur Creative. През 2022 г. издателството е планирало още три заглавия на нобелистката – две от тях излизат на български за първи път.

4 thoughts on “Нобелистката Олга Токарчук гостува в София на 10 и 11 юни

 1. Андонова says:

  Книгите на Яков е ли между книгите на Токарчук, предстоящи за издаване?
  Благодаря

  • Невена Дишлиева says:

   Здравейте,
   Непосредствените ни планове включват издаването на “Дом дневен, дом нощен” – ще е готова за Пролетния панаир пред НДК – ново, красиво, обстойно редактирано издание. Следват най-новия роман на Токарчук “Емпузий” и първия ѝ роман “Пътешествието на хората на Книгата” (и двете заглавия са работни). “Книгите на Яков” също е в плановете ни, но за да стигнем до този мащабен не само като обем, но и като сложност и послания роман, преценихме, че е добре читателската аудитория да е запозната с повече текстове на авторката. Вярваме, че опознаването между читателя и писателя, особено в този случай, е процес и не е добре да се бърза и да се прескачат етапи. Работата по “Яков” ще отнеме приблизително 2-3 години, в момента сме на подготвителния етап.

 2. Pingback: ICU на Пролетен базар на книгата 2022 - ICU - Издателството, което те вижда

 3. Pingback: Олга Токарчук: Бих искала заедно с думите да си възвърнем и силата - ICU - Издателството, което те вижда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *