Невена Дишлиева-Кръстева пред радио Alma Mater Classic FM: “Ние и нашите читатели сме една общност”

В разговор с водещия Румен Спасов за предаването “Книги завинаги” по радио Alma Mater Classic FM директорът на издателство ICU Невена Дишлиева-Кръстева сподели за последния им проект – сборника „Литературен обяд и други разкази“ от ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна.

Книгата излезе в навечерието на ирландския национален празник – Деня на св. Патрик. Премиерата ѝ се състоя на 15 март в Столична библиотека в присъствието на авторката, преводача на сборника Димитър Камбуров и почитатели на ирландската литература. Ни Гуивна бе в страната по покана на Н. Пр. посланика на Ирландия г-н Майкъл Форбс.

Невена Дишлиева-Кръстева припомни, че писателката Ейлиш ни Гуивна изучава български език и има много лична връзка с България – синът ѝ е женен за българка. В книгата ѝ са поместени разкази със сюжети както от родната ѝ Ирландия, така и посветени на България. Това е първата книга на Ейлиш ни Гуивна, преведена на български език.

Книгата е интересна с това, че вътре има разкази, свързани конкретно с България, и също панорама на Ирландия – сюжети от родната страна на авторката, които лично на мен ми бяха много интересни, казва Невена Дишлиева-Кръстева

В интервюто директорката на издателство ICU сподели и за отношението към читателите и стратегията на издателството:

Взаимствахме от подобни бутикови издателства в Европа идеята да се направи абонаментна програма, чрез която да превърнем читателите в общност, от която всички ние да бъдем част. Така те подпомагат със средства издаването на следващите ни книги, а ние от своя страна им отвръщаме със специални жестове на внимание, като ги правим съпричастни и част от издателската си програма. Информираме ги съвсем конкретно за всичко, което правим, за да осъществим обмен между издател и читател. Целта е да имаме пряка връзка и да си вярваме повече.

Литературен обяд