Най-новото заглавие в каталога на ICU пасва като дълго търсено парченце в пъзела на издателския план. След възраждането на класиката на Томас Ман „Вълшебната планина“, идва ред на „Вълшебника“ – роман на ръба на фикцията и биографията, която ни води из лабиринтите на противоречивия вътрешен свят на Томас Ман. За книгата на Колъм Тойбин писателят Джон Банвил пише:

„Вълшебника“ е забележително постижение. Чете се като роман, написан от Томас Ман, базиран на живота на Томас Ман.

Драматизацията на живота на Ман е представена в обемен труд, който освен фактологично правдоподобен, е и наситен с литературни достойнства. Действието започва в родния град на немския писател Любек през 1891 г. и завършва в Лос Анджелис през 1950 г. Период, обхващащ две световни войни, в който няма как да живееш безгрижно. Тойбин поставя фокуса на творбата си върху скритите копнежи на автора като женен баща на шест деца, както и върху неизбежното въвличане на Ман в политическата обстановка на ужаси в нацистка Германия.

Всички почитатели на творчеството на Томас Ман ще имат удоволствието да прочетат историята на написването на любимите им творби – Буденброкови, Смърт във Венеция, Вълшебната планина. Поставянето им в контекста на времето, в което са създадени, дообогатява литературата и ни доближава до сърцевината на техния замисъл.

Но повече от всичко го тревожеше мисълта дали читателите ще разберат идеята му да драматизира хода на времето, забавянето на времето, сякаш самото време бе герой. Понякога се усмихваше сам на себе си при мисълта, че този роман, възникнал от най-съкровените му мисли, вероятно щеше да вирее най-добре в затворени светове.

Наред с това надзъртане в ежедневието, а и в главата на великия писател, читателите имат възможност да се насладят на великолепната проза на Тойбин. „Вълшебника“ отваря вратата към интимния свят на Томас Ман без грам осъдителност и с онази деликатност, която оставя усещане, че четем завладяваща художествена творба.

Колъм Тойбин е роден на 30 май 1955 г. в Енискорти, Ирландия. Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Университетски преподавател (Колумбийски университет, Манчестърски университет). На български е познат с романите „Маестрото“, „Бруклин“, „Нора Уебстър“, „Разказът на нощта“ и „Светлина в черната вода“ и със сборника с разкази „Празното семейство“. В списание „Съвременник“ излиза и откъс от романа му „Евангелие от Мария“. Сред нехудожествените творби на Тойбин има книги за Барселона, за Дъблин и дъблинчани, за живота на хомосексуалния мъж от Оскар Уайлд до Педро Алмодовар, за писателите и техните семейства. Също монография, посветена на американската поетеса Елизабет Бишъп. След „Вълшебника“ – романа за Томас Ман, през 2023 г. излиза и своеобразно продължение на „Бруклин“ – „Лонг Айлънд“.

Колъм Тойбин е носител на някои от най-престижните литературни отличия, включително International IMPAC Dublin Literary Award, Costa Novel Award, неколкократен финалист за Man Booker и т.н.

Елка Виденова е родена през 1975 г. Наред с хилядите страници юридически и технически текстове превежда и редактира – от и на английски – художествена литература и публицистика, наръчници по икономика и книги за деца. Сред авторите, чиито книги е превеждала, се нареждат Кевин Бари, Джесика Парк, Яа Джаси, Колъм Тойбин, Йосип Новакович, Джон Ъпдайк, Гор Видал, Малкълм Гладуел, Джошуа Ферис, Рам Чаран, Стефани Майер, Сара Дюнант, Ян Геел и други. От 2019 г. Елка Виденова е и хоноруван преподавател в СУ Св. Климент Охридски.


Можете да поръчате “Вълшебника” с твърди или меки корици тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *