Известният британски писател Крис Клийв, спечелил литературната критика и почитатели по цял свят, включително и в България, кацна на летище “София” за кратко, но интензивно турне. Авторът на романите „Възпламеняване“, „Другата ръка“, „На смелите се прощава“, както на и наскоро излезлия „Злато“, всички с логото на издателство ICU, ще се срещне с публиката в Стара Загора, Пловдив и София, а две от трите събития ще бъдат съвместно с писателя Иво Иванов и спортния журналист Камен Алипиев – Кедъра. 

Крис е специален гост на лятното издание на фестивала “Литературни срещи” 2024, което тази година е под мотото “Литература и спорт”. И неслучайно. Последната издадена в България книга на британския писател, романът „Злато“, ни среща с трима елитни колоездачи в навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Темата звучи повече от актуално днес, броени дни преди началото на Олимпиадата в Париж. 

Ето кога и къде публиката може да се срещне с трите легенди – Крис Клийв, Иво Иванов и Камен Алипиев – Кедъра:

11 юни от 18.30 ч. 

Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“
Съвместно събитие с участието на Крис Клийв, Иво Иванов и Камен Алипиев – Кедъра по покана на „Книжарница в куфар“ и издателство ICU. Събитието е част от новия формат на “Книжарница в куфар”, наречено “От друга страна”.

12 юни, 19.30 ч.

Пловдив, Stage Park, Младежки хълм
По покана на „Пловдив чете“
Съвместно събитие с участието на Крис Клийв, Иво Иванов и Камен Алипиев – Кедъра

14 юни, 20.00 ч.

София, Борисова градина, One More Park Bar
По покана на фестивала „Литературни срещи“ и издателство ICU
Крис Клийв в разговор с преводачката Лора Ненковска

„Мисля, че историите ми са доста универсални и общочовешки, но също така могат и да разделят. Открих, че хората или ги обичат, или ги мразят, така че дори двама души в един и същи град могат да ги прочетат по много различен начин! Изключително съм благодарен за предстоящото ми посещение в България и наистина очаквам с нетърпение да се срещна с читателите“, споделя Клийв в интервю на Антония Апостолова за “Тоест”.
Крис Клийв (р. 1973) е британски писател, автор на разкази и на четири романа, „Възпламеняване“, „Другата ръка“, „На смелите се прощава“ и „Злато“, издадени у нас от издателство ICU и в превод на Невена Дишлиева (последният в колаборация с Велин Кръстев). Клийв е възпитаник на престижния “Бейлиол Колидж” в Оксфорд, където завършва експериментална психология. Наред с писането, работи като психотерапевт и има активна практика. И четирите му романа правят впечатление със силни човешки истории, запомнящи се послания и със силната връзка с родното място на Крис – Лондон. Излизането на дебютния му роман „Възпламеняване“ съвпада с поредицата атентати в Лондон през 2005 г., което води до изтеглянето на тиража от търговската мрежа поради подозрения в конспирация. По-късно се появява и филмова версия на романа с участието на Мишел Уилямс и Юън Макрегър. „Другата ръка“, най-успешният роман на Клийв, е с над 2-милионен тираж и е преведен на трийсет езика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *