В България малко се знае за кипърската култура, история и съвременно творчество, въпреки че чисто географски този средиземноморски остров е не твърде далечен от нас. Андонис Георгиу е една от най-всестранно развитите личности в културните среди на Кипър. На български са преведени романът му „Албум с истории“, в който се преплитат истории за любов, смърт, загуба и война; и сборникът „Дъхът на ближните“ – разкази за теми, които обикновено изтласкваме от съзнанието си, разгледани от дълбоко човешка перспектива. И двата превода са дело на Ирена Алексиева. Можете да го опознаете малко повече чрез тези 10 (+3) интересни факта за него:

1. Роден е в Лимасол, Кипър.

2. Завършва право в Москва и работи като адвокат.

3. Има магистърска степен по театрознание.

4. Член е на редакционния съвет на литературното списание „Анеф“.

5. През 2016 г. печели Европейска награда за литература за романа си „Албум с истории“

6. Няколко негови творби са поставяни на сцена от театрални трупи в Кипър – „Албум с истории“, както и осем от пиесите му.

7. Превеждан е на италиански, сръбски, полски, хърватски и други езици.

8. Участва и в редакционния екип на „Театрални дневници“ – поредица от публикации, които илюстрират историята на театъра в Кипър.

9. Смята, че кипърският диалект е лингвистично богатство. 

10. Въпреки че никой от родителите му не се е занимавал с писане, той смята, че е наследил нуждата да разказва истории от майка си. 

11. Интересува се от това да разказва историите на обикновените хора. За него те крият величие, трагедия, болка и страст, но никоя официална история няма да ги впише. 

12. Стилът му на писане се отличава с нестандартна пунктуация (ще забележите, че точките почти изцяло липсват от текстовете му). Предпочита този непрекъснат разказ, който не свършва, дори когато книгата приключва. 

13. Вдъхновен е от творби на Достоевски, Кафка, Кундера, Маркес и др. 


Ако сте се заинтригували и искате да разберете повече за Андонис Георгиу, можете да се запознаете лично с него в Троян (26 октомври), Пловдив (29 октомври) и Стара Загора (30 октомври).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *