Ирландия може да се похвали с не един или двама брилянтни писатели – Оскар Уайлд, Брам Стокър, Джеймс Джойс, наред с много други. Не бива да забравяме, че и в наши дни този остров с бурна история продължава да създава качествени и чувствителни разказвачи. Един от най-емблематичните такива е Колъм Тойбин, който е познат на българските читатели с романите „Бруклин“ (преводач Бистра Андреева), „Нора Уебстър“, „Празното семейство“, а отскоро и с „Вълшебника“ (последните три в превод на Елка Виденова). Опознайте го повече със следващите 10 интересни факта:

  1. Колъм Тойбин е роден Енискорти, Ирландия. Корените му играят голяма роля в творчеството му, което често засяга теми от ирландската история, политика и култура.
  2. Завършва английски език и история в Дъблинския университет.
  3. През 70-те обмисля за кратко да стане държавен служител, но се отказва.
  4. Живее три години в Барселона. Градът играе важна роля в сюжетите на по-ранните му творби.
  5. Писателската му кариера започва през 1990 г. с издаването на първия му роман „Югът“.
  6. Няколко от романите на Тойбин са носители на престижни награди. „Маестрото“, фикционален портрет на живота на Хенри Джеймс, е включен в краткия списък за наградата „Букър“ и получава международната литературна награда IMPAC в Дъблин.
  7. Сексуалната и полова идентичност са често срещани теми в творчеството му.
  8. Романът му „Бруклин“ е екранизиран през 2015 г. и е номиниран за три награди „Оскар“.
  9. Творчеството на Тойбин е повлияно от Джеймс Джойс и Уилям Бътлър Йейтс.
  10. Гостуващ професор е в университетите в Станфорд, Остин и Принстън.

Надяваме се, че тези факти са ви заинтригували. Да не забравяме обаче, че най-добрият начин да опознаете автора е през неговите произведения. Затова ви препоръчваме най-новия роман на Колъм Тойбин „Вълшебника“, както и другите му книги в каталога ни – „Бруклин“, „Нора Уебстър“ и „Празното семейство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *