Излезе книга, която няма да бъде приета нито лесно, нито еднозначно. Книга, която ще вдъхновява и ще дразни, ще отприщва емоции и ще подканва към дебати. 

„Емпузион“ от Олга Токарчук
(превод от полски: Крум Крумов, корица и илюстрации: Таня Минчева/Kontur Creative)

Ключов роман, изписал въпросителна над онези упорити патриархални и стагниращи модели, които категоризират, остойностяват, оценяват. Фин литературен жест на протест срещу приетото за даденост господство на силния над слабия. Майсторски текст с дълбоки послания и великолепен многопластов език. Книга за нуждата от обич.
Всички мизогинистични възгледи за жените и тяхното място в света, уточнява авторката в бележката си в края на романа, са перифрази на текстове от някои от най-големите световни умове. 

Убедени сме, че за „Емпузион“ трябва да се говори, затова правим всичко по силите си, за да организираме колкото е възможно повече срещи с читатели. 

Ето къде планираме да бъдем – на първо време: 

28 юли – 6 август: „Алея на книгата“, Варна. Заповядайте на щанд 15, където сме готови за отворени дискусии около тази и другите ни книги. 

7 август, Троян – галерия „Серякова къща“, 18 ч. Троян е първото място, при това толкова любимо, където ще си говорим за вълшебството на „Емпузион“ и какво ни се случи съвсем наскоро в Соколовско, в къщата на Войнич, героя от романа. Освен разговора с преводача Крум Крумов, ще ви изненадаме приятно и с друг драг гост. На видео. 

След Троян идва Стара Загора, 8 август, 18:30 ч. Ще сменим обстановката, но не и книгата – пак „Емпузион“, този път в магическата атмосфера на Къщата на архитекта и в партньорство с любимата „АртЕрия“ и Райна Димитрова. Възнамеряваме да пийнем „Швермерай“.

От 9 до 13 август сме в Бургас, при чудните хора от експозиционен център „Флора“, където традиционно и с голямо удоволствие присъстваме на фестивала „С книга на плажа“ – вече шеста година. За свежите бургаски вечери сме приготвили две събития – още с откриването на 9-и ще ви спечелим със събитие, посветено на „Емпузион“, а на 10-и следва представяне на „Спомен за гората“ – новото ни балканско заглавие. И двете с участието на техните преводачи – Крум Крумов и Русанка Ляпова. Обичаме, когато преводачите говорят за любими книги. 

Следващите срещи са предвидени за есента. Засега:

7 октомври, 19 ч. Младежки театър „Николай Бинев“, София – официална премиера на „Емпузион“. Събитието се организира с подкрепата на Полския институт в София, наши дълготрайни партньори.

9 октомври, 18:30 ч., Велико Търново. Гостуваме на Близък прочит – с удоволствие се отзовахме на поканата на Северина Плачкова и Александър Христов.

Ще продължаваме да обновяваме списъка. Дръжте ни под око.


Потърсете „Емпузион“ още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *