„Емпузион“, първият роман на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2018 г., продължава своята обиколка из страната с представяния в София, Пловдив и Велико Търново на 7, 8 и 9 октомври. Досега книгата стигна до читателите в Троян, Стара Загора и Бургас, предизвиквайки емоции и дискусии.

На 7 октомври от 19:00 ч. в Камерната зала на софийския Младежки театър „Николай Бинев“, в рамките на инициативата „Дом от думи“, за „Емпузион“ ще говорят преводачът на книгата Крум Крумов, литературоведът Биляна Курташева и издателката и редактор Невена Дишлиева. 

На 8 октомври от 18:00 ч. в Bee Bop Café пловдивската публика ще има възможността да чуе разговора между Крум Крумов и Невена Дишлиева. 

На 9 октомври от 18:00 ч. в търновския клуб “Мелон” Крум Крумов и Невена Дишлиева ще са гости на обичания формат за представяне на автори и книги “Близък прочит”, воден от Северина Плачкова и Александър Христов. 

„Емпузион“ е реверанс към „Вълшебната планина” (изд. ICU, преводач Тодор Берберов), негова елегантна апология и същевременно преобръщане, четиво, което умело смесва жанрове и се заиграва с колосалния труд на Томас Ман, като в тъканта на дълбоко философската литература добавя елементи на „натуротерапевтичен хорър”, доза ирония и нов фокус на дебатите, които държат скелета на романа.  

Един роман за нуждата от обич. И за проклятието на криворазбраната грижа. Книга за несъвършенствата, от които сме направени, и за очите, с които ни гледа светът. За светлината в изгнание. За контрапунктите на съществуването и за враждите, заради които надеждата за хармония често изтънява. За слабите места в душата. И ето ни пак там: ние срещу вие, видимо срещу невидимо, жени срещу мъже, природа срещу култура.

Бързо оценен и от критика, и от читатели като съвременен шедьовър, „Емпузион“ принадлежи на онази голяма европейска литература, която, по думите на Георги Господинов, „в най-добрите си образци разказва другата история – на човека, който е пълен с колебания, тревога, вина и чупливост”.

Книгата излиза на български с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС и Полския институт в София.

“Емпузион” можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *