В разгара на лятото издателство ICU ще зарадва почитателите на британската литература с второ издание на ДРУГАТА РЪКА от Крис Клийв. Романът, който покори сърцата на хиляди читатели през 2015 г., излиза с нова корица, дело на Таня Минчева от Kontur Creative

Обичан, четен и превеждан, авторът на ВЪЗПЛАМЕНЯВАНЕ и НА СМЕЛИТЕ СЕ ПРОЩАВА  печели читателите с умението си да изгражда запомнящи се образи, да ги поставя в ситуации колкото нетипични, толкова и човешки, които изпитват точността и на собствените ни морални компаси. ДРУГАТА РЪКА е роман, който отказва да осигури комфорта на емоционално дистанциране на читателя. Финалист за Costa Novel Award 2008 г. и бестселър на New York Times, той говори с гласовете на две жени, които имат съвършено различен една от друга живот, но в същото време съдбата ги среща по начин, който ги свързва завинаги.

Пчеличка е млада бежанка от Нигерия, потърсила спасение във Великобритания. Подобно на толкова много истории, които чува в бежанския лагер, и нейната завършва с „преплувах морето, а после ме затвориха тук”. За две години. Две години Пчеличка прекарва в бежански център в Лондон, преди да опита да открие подкрепа в дома на единствените британци, които познава.

Естествено, да избягаш от жестокостта е най-естественото нещо на света. А моментът, който ни събра заедно тогава, беше неистово жесток.

Сломена от неочакваната смърт на съпруга си, Сара се сближава с младата жена, с която споделя дома си. Мъката и неизказаната тъга се врязват в душите им, изолират ги от света в техен собствен остров, обитаван от призраците на миналото. Мистерията, която витае около тях, е движещата сила, която стремително води читателите към неоткрити кътчета в собствения им свят.

ДРУГАТА РЪКА е книга за трудните решения, уродливото лице на насилието и крехката прегръдка на човечността. Това е роман с изящен език, в който трептящата надежда е примесена с раздираща болка. В типичен за Крис Клив стил, той ни подканва да прекрачим границите на личното си удобство, да пуснем света при себе си и да бъдем хора. Засягайки теми за толерантността и отношението към бежанците, за предразсъдъците и прошката, за културните различия и обединяващата всички хора добрина, този роман заема централно място в литературния свят на издателство ICU и почитателите на значимите истории.

За автора:

Крис Клийв (1973 г.) е възпитаник на престижния „Бейлиол Колидж“ в Оксфорд, където завършва психология. Автор е на четири романа (ВЪЗПЛАМЕНЯВАНЕ, ДРУГАТА РЪКА, ЗЛАТО и НА СМЕЛИТЕ СЕ ПРОЩАВА), пише и разкази. Дебютният му роман ВЪЗПЛАМЕНЯВАНЕ е и адаптиран като филм, а вторият му роман ДРУГАТА РЪКА е №1 бестселър в класациите на New York Times с над 2-милионен тираж.

За преводачката: 

Невена Дишлиева-Кръстева си мечтае да преведе всичко, което е написал и ще напише Крис Клийв. Досега в неин превод познаваме ВЪЗПЛАМЕНЯВАНЕ, ДРУГАТА РЪКА и НА СМЕЛИТЕ СЕ ПРОЩАВА, работи и по четвъртия роман на Клийв – ЗЛАТО, който се очаква да излезе на български в края на 2022 г. Превеждала е още Джон Ъпдайк, Джоузеф Хелър, Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит и още над 40 автори от САЩ, Великобритания и Канада. Водеща фигура в екипа на издателство ICU, Невена е съставител и на антологиите КУФАРЪТ НА БРАТ МИ, БАЩИТЕ НЕ СИ ОТИВАТ и ИСТОРИИ ОТ 90-ТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *