Скъпи чувствителни ICU читатели,

Все още сме в месеца на планиранията и началата. Може би ще ви е интересно да разберете какво да очаквате от нас. Все пак всяка домашна библиотека разполага с ограничено пространство, та да не кажете, че не сме ви предупредили, защото ще ви трябва един дъъълъг рафт. Даже два.

Вдъхновени от концепцията за чувствителността на Олга Токарчук, подбрахме заглавия, които ни канят да подадем глава извън хоризонта, очертан от познатите ни и комфортни мисловни модели, да отворим сетивата си за непознатото, чудатото, неочакваното. Защото литературата може да ни предостави шанса да скочим в неизследвани светове, недостъпни емоции, състояния и отношения. Благодарение на нея успяваме да съзрем връзки, които не могат да бъдат видени по изменчивите карти на ежедневието. 

Предстои да засилим темпото до около книга на месец, което за мащабите на бутиковото ни издателство си е бягане (с препятствия) в скоростната лента. Към вас ще поемат книги на автори от Полша, България, Нидерландия, Словения, Ирландия, Румъния, Кипър, Гърция, Белгия, Хърватия, Финландия, Германия и пр. Деветнайсет от тях са възможни благодарение на подкрепата на програма Творческа Европа към Европейския съюз и проекта, който спечелихме. Вдъхновяващо е да знаеш, че смислени, важни книги получават шанса да намерят своите читатели и да бъдат подобаващо обгрижени. Благодарни сме.

Специално внимание отделяме на преводачите, защото без тях сме заникъде. Ще работим с Елка Виденова (английски), Екатерина Петрова (български към английски), Ирена Алексиева (гръцки), Крум Крумов (полски), Лилия Мързликар (словенски), Лора Ненковска (румънски), Мария Енчева (нидерландски), Росица Цветанова (фински), Русанка Ляпова (хърватски)... Предстои да издадем и превод от 1972 г. на големия Тодор Берберов.

Олга Токарчук – тук няма изненада – е със силно присъствие в каталога ни, и досега, и занапред. Започваме годината с нейната най-нова книга – графичния разказ ГОСПОДИН ИЗРАЗИТЕЛЕН (края на януари 2023) с илюстрации от Йоанна Консехо. Творческият тандем, който познаваме от въздействащата притча ИЗГУБЕНАТА ДУША (ICU, 2019), този път ни е подготвил една история за измамната илюзия за щастие, в която лъскавата повърхност на живота е безжалостно противопоставена изтласкани в ъгъла на съществуването стойности и ценности. Книга за обезличаването – буквално и преносно.

Следва философският роман ЕМПУЗИОН (юли 2023), в който Олга Токарчук подхваща интересна игра с ВЪЛШЕБНАТА ПЛАНИНА от Томас Ман. Е, при това положение, имаме ли избор? Много ясно, че ще има и ново издание на шедьовъра на немския писател (март 2023). Както сме започнали литературната година, така ще я завършим – с книга от Токарчук: АННА ИН В ГРОБНИЦИТЕ НА СВЕТА – роман, в който писателката представя съвременна версия на един от най-древните митове на човечеството – този за богинята Инана, която слиза в света на мъртвите. В свое интервю Токарчук споменава, че Анна Ин е героинята, която чувства най-близка до себе си. И да, всички чакаме КНИГИТЕ НА ЯКОВ. Предвидили сме opus magnum-а на полската нобелистка за средата на 2025 г. Звучи далеч, но тази книга изисква търпение – в превеждането, в четенето, в грижата, в порастването за нея. Междувременно ще се опитаме да наваксаме и с някои от по-ранните книги на Олга

Сигурно сте забелязали, че между книгите, които издаваме, има – понякога съвсем пряка – връзка. След ВЪЛШЕБНАТА ПЛАНИНА и ЕМПУЗИОН няма как да подминем и ВЪЛШЕБНИКЪТ (ноември 2023) от Колъм Тойбин. Този мащабен (и като обем, и като послания) роман е посветен на Томас Ман – най-успешният романист на своето време, носител на Нобелова награда за литература и обществена фигура с обвит в тайна личен живот. Съкровен, удивително дълбок портрет на Ман на фона на немската културна сцена на 20. век. По-нататък, през август 2024, ще допълним списъка на Тойбиновите книги в каталога на ICU с един фин сборник с разкази: МАЙКИ И СИНОВЕ (юли 2024) – логично, след толкова книги за бащи…

Помните ли АЛБУМ С ИСТОРИИ от Андонис Георгиу? Едно полифонично повествование, което се разплита като кълбо, преминавайки от една история в друга. Вълнуващите човешки истории и случки са пренесени и в сборника с разкази на кипърския писател с красивото заглавие ДЪХЪТ НА БЛИЖНИТЕ (април 2023). Седемнайсет разказа, посветени на теми, които често изтласкваме в периферията на вниманието си – самота и отчуждение, расизъм, домашно насилие, неравнопоставеност между половете, отношение към бежанците… Все теми, които в книгите на ICU намират място не от вчера, защото ни вълнуват и защото сме на мнение, че не се ли артикулират болките, раните загнояват. 

И като стана дума за болки и болезнени за обговаряне теми: добре дошла сред нашите автори на Тодора Радева. Дора, която повечето читатели вероятно познават като доскорошен директор на Софийския международен литературен фестивал, инициатор и основна сила зад идеи като Скритите букви и – най-скорошно – Литературни срещи (гостуването на Олга Токарчук, именно!), всъщност е и талантлива чувствителна разказвачка. Съвсем скоро, още през февруари, излиза сборника ѝ с разкази ЕДНО ВЪЗМОЖНО НАЧАЛО, събрал стари и нови истории за травмите, лутанията и самотата на съвременния човек. 

За първи път ще издаваме румънски автори. По-конкретно, две дами. Андреа Расучану идва с романа си ВЯТЪРЪТ, ДУХЪТ, ДЪХЪТ (май 2023), описващ фамилната трагедия на човек, избягал от комунистическия режим – това е най-новият и получил най-голямо внимание роман на писателката. В началото на 2024 г. ще продължим с дебютния ѝ роман НЕПОЗНАТА ФОРМА НА ЖИВОТ, разказващ за живота на три жени в три различни исторически епохи. Алина Нелега в романа си ОБЛАК С ФОРМА НА КАМИЛА (юли 2023) разказва за любовта между две момичета и невъзможността да бъдат заедно по време на комунистическия режим. Един дълбок, аналитичен и много важен като проблематика текст, който извежда на преден план болезнени дилеми в живота на съвременните жени не само в Румъния, но и изобщо в обществата на бившите комунистически страни. Силни румънски гласове – нямаме търпение.

В края на май, след дълго чакане, ще четем ЗЛАТО от емблематичния за издателството ни Крис Клийв. И още емблематични имена: Кевин Бари с НОЩЕН КОРАБ ЗА ТАНЖЕР (юни 2024), Стефан Брайс с ПОЩА ЗА ГОСПОЖА БРОМЛИ (юли 2024), Горан Войнович с цели два романа (и двата през 2024), защото след СМОКИНЯТА искаме да прочетем всичко, което е написал и ще напише. 

А през юли 2023 г . идва нещо специално от Елин Рахнев. Като за рожден ден.

След НЕУДОБСТВОТО НА ВЕЧЕРТА нямаше как да не продължим с други книги на Марийке Лукас Райнефелдпървият нидерландски автор, удостоен с „Мен Букър Интернешънъл“ и истинска съвременна литературна звезда, не само в родината си. МОЯ БОЖЕСТВЕНА ИЗБРАНИЦЕ (работно заглавие) е роман за отпечатъка, който едно сексуално посегателство оставя не само върху онзи, комуто е посегнато, но и върху цялото му обкръжение – родителите, партньора на насилника, децата му.

Ново присъствие в каталога ни: Дамир Каракаш с романа СПОМЕН ЗА ГОРАТА – ама пък заглавията ни са толкова красиви! – (септември 2023), в който се борят за надмощие страхът и волята, смешното и поетичното. Кратък, лиричен, фрагментарно структуриран роман за порастването и отношенията в семейството, разгърнати на фона на хърватската колективна история, който носи на хърватския автор с космополитен дух низ от литературни награди и широк отзвук сред читатели и критика.

След Катя Кету с любопитство и нетърпение ще работим с още двама финландци – Юхани Карила и Кари Хотакайнен. Благодарение на техните романи ЛОВ НА ДРЕБНА ЩУКА и ИСТОРИЯ си припомняме сладката лудост, благодарение на която финската литература е толкова успешна. 

Чували ли сте за „Тестът на Цимерман“? И ние не бяхме. Американският биолог Албърт Цимерман измисля прост кръвен тест, благодарение на който може да се изолира генът на творчеството. Тестът показва недвусмислено дали притежаваш или не талант. Поне в романа на Никос Панайотополус ГЕНЪТ НА СЪМНЕНИЕТО (юли 2024). Гръцкият писател от световна величина е написал малък по обем, но с удивителна сила роман за тайните съставки на таланта, къде е скрита творческата сила и как ще се промени светът, ако колебанието и несигурността престанат да бъдат част от вътрешния свят на твореца. Повече от любопитна книга. 

В края на този бърз, неизчерпателен списък, оставяме две заглавия, които ще излязат на английски: след MY BROTHER’S SUITCASE и FATHERS NEVER GO AWAY, излиза и третата част от трилогията тематични антологии STORIES FROM THE ’90s (юли 2023) – три за щастие. Една от историите вътре е на любимия ни Димитър Коцев-Шошо – преводач, продуцент, режисьор и човекът оркестър. Шошо е забавно-сериозен разказвач, чийто роман СКАРИДА заслужава да получи по-широка аудитория и ето, очакваме го със заглавие SHRIMP на английски през 2024 г. С шеметната забавност на Том Робинс, Шошо не забива в интелектуални и философски умозаключения, а залага на игровото, иронията, острата наблюдателност и детайла. И докато се усетиш, си влязъл в дълбокото.

Ще сме благодарни да продължите да споделяте отзиви за книгите на ICU – какво прочетохте, какво бихте прочели. Абонаментната ни програма вече работи и се радва на завиден интерес, за което сме признателни.

Желаем ви здрава и смислена година. Продължавайте да (ни) четете. 

Виждам ви,
Невена


Можете да се абонирате за специалната ни книжна програма до края на януари ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *