Буря от емоции отвя варненската публика на предпремиерата на сборника „Истории от 90-те“

Важните книги заслужават особено внимание и именно по тази причина предстоящият сборник на издателство ICU „Истории от 90-те“ направи своята предпремиера точно три месеца преди публикуването си. Събитието се проведе във Варна, в рамките на юбилейното десето издание на Алея на книгата, а четирима от двайсет и петимата автори в антологията прочетоха откъси, които наелектризираха атмосферата в залата със своята сила и широк емоционален спектър.

Специалният гост на събитието – световнопризнатият мим Герасим Дишлиев – наруши правилото на своето изкуство и сподели не само с езика на тялото, но и с думи колко са му важни историите за пътя и за “куфарите”, които всеки от нас носи.

Първите впечатления за антологията публиката доби от разказа на Калояна Климентова, която е един от най-добрите видеомонтажисти у нас и читател на годината на Столична библиотека за 2016 г. Артистично поднесеният откъс счупи бариерите между автори и публика и разсмя на няколко пъти залата с истинската история за младежките години на Калояна, в която главна роля играе един москвич “Алеко” на фона на люта варненска зима.

Катя Атанасова, телевизионен продуцент, журналист, автор на разкази и създател на „Лига на разказвачите”, прочете част от разказа на Еми Барух, който разкрива истинската литературна мощ на тази книга. Журналистът и музикант Веселин Златков върна ведрото настроение с разказа си за варненския музикален ъндърграунд и собствените му младежки мечти да бъде рок звезда. На финала писателката и преводачка Велина Минкова просълзи част от гостите с история за първия сблъсък на един млад човек със смъртта на приятел. Нейният разказ е посветен на една от светлите личности на софийския рок през 90-те, Андрей Башев.

Подобно предпремиерно четене е прецедент за издателство ICU, а по думите на Невена Дишлиева-Кръстева, съставител и редактор на сборника, поводът той да се състои е, че книгите предшественици – „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ – са се оказали много повече от книги в хартиено тяло. Издателката сподели:

Начинът, по който читателите реагираха на тях, показа, че това са текстове извън литературата. От една страна те са много добре разказани художествени текстове, от друга – по много фин и деликатен начин ни приканват към повече споделяне. „Истории от 90-те“ е логичният завършек на трилогията, защото това е десетилетието, събиращо повечето истории от предишните две книги.

„Истории от 90-те“ ще бъде в книжарниците на 10 ноември 2019 – точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности.

Ето и имената (по азбучен ред) на всичките 25 автори, които написаха история за сборника: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова.

Корицата на „Истории от 90-те“ е дело на Люба Халева.

„Истории от 90-те“ ще има втора предпремиера в Бургас на 13 август от 19:30 ч. в Експозиционен център „Флора“ в рамките на фестивала „С книга на плажа“.

Истории от 90-те