Целта на наградата на Европейския съюз за литература (European Union Prize for Literature – EUPL) е да постави акцент върху творчеството на нови европейски автори на художествени произведения, да стимулира разпространението на книгите им в Европа и да насърчи интереса към литературата извън националната рамка на съответната страна. Конкурсът е отворен за всички 41 страни, които понастоящем участват в програмата „Творческа Европа“.

Миналата година Наградата за литература на Европейския съюз отпразнува десетата си годишнина и отбеляза повода чрез организирането на специално издание на наградата: конкурс „Европейска история: Носителите на Наградата за литература на Европейския съюз пишат Европа“. В този еднократен конкурс всички предишни победители в конкурса бяха поканени да представят история с европейски компонент. Сред участниците в конкурса бяха трима автори на ICU – Емилиос Солому и Андонис Георгиу, а сред победителите се нареди Гаст Грьобер. Всяка от участващите истории е публикувана на оригиналния език, заедно с превод на английски, в специалното издание „Разкази от Европа“, достъпно онлайн.

Повече за носителите на Европейската награда за литература, издадени на български език от издателство ICU:

Гаст Грьобер е носител на Държавната награда за литература на Люксембург (2014) и Европейската награда за литература (2016). Има педагогическо образование и дългогодишен опит като учител в Люксембург, експерт в сферата на образованието. Сборникът с разкази “Всеки ден крие в себе си друг” е книгата, спечелила му наградата за литература на Европейския съюз, и дебютът му на български. По лична препоръка на автора, преводът е от немски, като немската версия е дело на творческия тандем Гаст Грьобер – Роберт Стефен, редактор и издател на автора. Двамата улесняват преводачите с обяснителни бележки за някои специфични за Люксембург топоними и думи.

Емилиос Солому е роден през 1971 г. Завършил е история и археология в Атинския университет и журналистика в Кипър. Работил е като журналист в кипърски ежедневник, а понастоящем преподава история в гимназиалния курс. Прави първите си стъпки като писател с поредица от разкази, които са публикувани в литературни списания в Кипър и Гърция и са включени в антологии на съвременната проза. За романа „Дневник на една изневяра“ получава Наградата за литература на Европейския съюз (2013). Негови разкази са преведени на английски и на български език, а предпоследният му роман е издаден в Полша и предстои да излезе в Албания, Германия, Македония, Сърбия, Словения, Турция и Унгария.

Андонис Георгиу е роден в Лимасол, Кипър, през 1969 г. Учи право в Москва и работи като адвокат. В момента е аспирант по театрални изследвания в Кипърския отворен университет. Освен разкази, пише поезия и пиеси. Георгиу печели наградата за литература на Европейския съюз (2016) за книгата си “Албум от истории”, която е предвидена да излезе с логото на ICU в началото на следващата година.

Пиер Мейлак е роден в Малта през 1982 г. В началото на кариерата си работи като журналист, включително кореспондент на BBC. Автор на детски книги, един роман и два сборника с разкази, носител на многобройни награди, включително Европейската награда за литература (2014). Негови разкази са превеждани на английски, френски, португалски, испански, италиански, сръбски, арабски и пр. Първата му издадена на български е изключително успешния и преведен на шест езика сборник с разкази „Когато изпратим деня“, донесъл му наградата за литература на Европейския съюз. Разказът му „Ечемичени ниви“ е написан специално за сборника „Куфарът на брат ми“.

Заповядайте на 14 юни, петък, от 19.00 ч. в Bee Bop Café в Пловдив (ул. „Гладстон“ №1), когато издателство ICU, по покана на фестивала “Пловдив чете/Plovdiv reads”, ще представи четиримата лауреати на Европейската награда за литература и техните книги: Пиер Мейлак (Малта); Гаст Грьобер (Люксембург); Емилиос Солому (Кипър) и Андонис Георгиу (Кипър).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *