ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Дебютното издание на Фестивала се проведе през юни 2019 г., непосредствено след откриването на българската секция във фламандската библиотека BIB SOPHIA в Брюксел, в чест на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Тази година фестивалът ще се проведе в периода от 31 май до 2 юни. Още в първия ден ще се организира кръгла маса за българската литература и разпространението ѝ по света. Ще бъдат представени съвременните творби пред литературната общност на Белгия: издатели, книжари, библиотекари, литературни критици и редактори, както и представители на културните институции в Белгия и не на последно място няколко посланици.

В панелите на кръглата маса ще участват литературният гид Светлозар Желев, Гергана Панчева от литературната агенция „София“, преводачките Анжела Родел и Мари Врина, писателите Тодор П. Тодоров и Елена Алексиева.

Ето какво споделя Рада Ганкова, програмен директор на фестивала:

Какво да очакваме тази година в програмата?
И тази година ще дойдат най-популярните имена от българската литературна сцена. Очакваме Тодор П. Тодоров, с когото ще поговорим за романа „Хагабула“. Романът е носител на Национална награда за български роман на годината „13 века България“ 2023 и получи специално споменаване на Наградата за литература на Европейски съюз 2024. Ще дойдат също Емине Садкъ, на която това е второ участие в Брюксел тази година, но публиката много я харесва и всички питат кога пак ще дойде. Радослав Бимбалов, за да ни каже повече за романа си „Екстазис“, Иван Ланджев, познат на публиката с книгата „За неизбежната случайност“, както и Оля Стоянова и Елена Алексиева, за да разкажат за своето творчество. И да не забравя, понеже

фестивалът се провежда на деня на детето, целият предиобед на 1 юни ще бъде за децата с Мария Донева. И още много интересни неща, като например представяне на художника на корици Дамян Дамянов. Светлозар Желев ще води голяма част от срещите.
Фестивалът се провежда за шеста поредна година. Какво значение носи събитието за българската общност с Брюксел?
Фестивалът вече има изградена репутация и е доказано успешен форум, който дава възможност на читателите да се срещнат с българските творци. Освен срещите с писатели имаме и изложение на книги от български издателства. Това е чудесна възможност хората да си попълнят библиотеката с книги на български език. Още когато започнахме през 2019 г. идеята на фестивала беше да осъществим мост между автори, издатели и читатели в чужбина. Сега тази идея се надгражда, защото търсим и начини за разпознаваемост и популяризиране на българската литература извън България и затова организираме кръгла маса с агенти, писатели и преводачи тази година. Чрез нашата дейност културата ни е по-забележима в цяла Европа.

Благодарение на безупречната селекция на участници и щедрите усилия на малкия сърцат екип, Фестивалът на българската книга в Брюксел се превърна в събитие, на което е чест да бъдеш поканен. Тук книгите на издателство ICU намират дом извън дома. Очакваме шестото издание и срещата с българската публика в Брюксел с вълнение и се надяваме на смислени разговори и обмен на положителни емоции, коментира Невена Дишлиева от ICU.

Гергана Панчева от литературна агенция „София“ сподели, че щастлива от възможността тази година да говорим за това какво прави българската литература световна. Разговорите с едни от най-изтъкнатите имена в областта на превода дават възможност да открехнем вратата и към чужди публики и да помислим заедно кои са темите в съвременното ни писане, които будят любопитството на читателските аудитории по света.

Според писателя Радослав Бимбалов съвременната българска литература пътува все по-смело извън границите на родината, без несръчно да си крие комплексите като мускали с розово масло в нечий пояс. За мен е чест, че ще бъда част от една впечатляваща група български автори, които ще съберат българите в Брюксел около думите си, писани на изящния, богат български език.

Програма на фестивала
31 май, петък
Вечер на разпространението на българската литература по света
1 юни, събота
10 часа
Мария Донева, по повод деня на детето – среща с една от най-чаровните и обичани детски писателки.
12:30 часа
Тодор П. Тодоров, носител на специалното отличие на Наградата за литература на ЕС, автор на романа „Хагабула“.
14 часа
Среща с преводачките Анжела Родел и Мари Врина. Модератор на срещата ще бъде Гергана Панчева от литературна агенция „София“.
15 часа
Дамян Дамянов – художникът, който облича българските книги.
15:30 часа
Гостува Емине Садкъ.
В разговор с Невена Дишлиева от издателство ICU за „Керван за гарвани“ и неговата навременна поява в българския литературен пейзаж.
18 часа
Гостува Елена Алексиева.
2 юни, неделя
11:30 часа
Оля Стоянова
12:30 часа
Светлозар Желев представя сборника „За книгите и четенето“.
14:30 часа
Христо Пацов представя книгите на издателство „Потайниче“.
15:30 часа
Радослав Бимбалов и романа му „Екстазис“.
17:30 часа
Иван Ланджев ще говори за сборника „За неизбежната случайност“.

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *