Романът „Спомен за гората“ (преводач Русанка Ляпова) разказва историята за порастването и съзряването на едно чувствително момче от малко село и неговите сложни взаимоотношения с баща му, разгърната на фона на хърватската колективна история. Авторът Дамир Каракаш, макар и от балкански произход, носи изключително космополитен дух, който се отразява в творчеството му. Ще можете да разберете малко повече за него от следващите 10 интересни факта:

  1. Роден е през 1967 г. в малкото село Плащица в Личко-Сенската област, което белязва творчеството му, тъй като е един от малкото автори, които пишат за родния регион Лика, при това използвайки тамошния диалект.
  2. Учил е право, икономика и журналистика в Загреб.
  3. Работил е като кореспондент по време на войната в Югославия.
  4. Живее 6 години във Франция, където изкарва прехраната си като уличен музикант, концептуален артист и пърформър.
  5. Занимава се с рисуване на карикатури още от тийнейджърска възраст и има присъдени няколко награди за карикатура.
  6. По сборникът му от 2001 г. „Кино Лика“ е базиран едноименен филм, отличен с три награди от Филмовия фестивал в Пула, на известния хърватски режисьор Далибор Матанич.
  7. В гореспоменатия филм, Каракаш изиграва една от поддържащите роли.
  8. Стилът му се отличава с черен хумор, натуралистични елементи и кинематографична прецизност, което прави произведенията му подходящи за поставяне на сцена.
  9. Две негови пиеси – „Почти никога не заключваме“ и „Снайпер“ – са играни в различни театри, a три от романите му са адаптирани за сцена.
  10. „Спомен за гората“ е включена в задължителната литература, изучавана в осми прогимназиален клас, както и в единайсети клас на средното училище в Хърватия.

Може да откриете „Спомен за гората“ тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *