Носителят на Наградата за литература на Европейския съюз Пиер Мейлак беше в София, за да представи наградения си сборник с разкази “Когато изпратим деня” (ICU, 2015, превод от английски: Невена Дишлиева). Гостуването беше богато на събития и много емоционално. Мейлак остави след себе си не само запалени читатели, но и нови приятели.

Наградата за литература на Европейския съюз е учредена през 2009 година и се присъжда на автори от страните участнички в програма “Творческа Европа” на ЕС. Отличените автори получават парична премия в размер на 5000 евро. Наградата насърчава превода на художествени произведения и работи за повече видимост на съвременните европейски автори, литературния обмен и познаването на литературите на европейските страни.

Малко статистика: от 2009 до 2015 година Европейският съюз е финансирал превода на над 65 отличени книги на повече от 20 европейски езика. Общият бюджет на “Творческа Европа” е 1,46 милиарда евро за периода 2014-2020 г.. В програмата участват 28-те страни от ЕС, Норвегия, Исландия, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция.

Българското издание на сборника “Когато изпратим деня” е подкрепено финансово от програма “Творческа Европа”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *