Ива Колева

„Флик, имам идея. Дай да се влюбим в някого.“
Из „Допълнителни часове по география“

Представи си, че те очаква бавно, меко и ласкаво влюбване, което не спира да те гледа в очите и съвсем лекичко докосва дланта ти. Не шуми, не настоява, а само се приближава до грамофона, за да ти пусне плоча. Започва песента, която ти хрумва първа, докато четеш това. Ето го и танца, който стъпчица по стъпчица ще те поведе на дълго пътуване.
Тръгваме.
Американският любовник“ е елегантен, фин и спокоен. Такъв един сборник, с който можеш да идеш до Париж или Барселона, където да изпиете заедно по чаша кафе, а после той да ти се усмихне дяволито и да те запокити в далечна руска провинция. И не те изоставя по пътя, а ти показва събития и хора, чиито удари на сърцето съвпадат с ударите на твоето. Това невинаги е добра новина, защото „Американският любовник“ осветлява кътчета, оставени на тъмно задълго. Бр-ррр, страшничко е малко, но пък съгласи се – грижа (те) е за душата.
Още по-хубавото е, че по този път има много, да кажем, нюанси, които правят пътуването по-загадъчно и богато. Например тук: „На Иван му се искаше да се наведе и да целуне Таня, ала усещаше, че да докосне с устни изражение, застинало в дълбока горест, е равносилно на обида“ (из „Шегобиецът от Астапово“). Какво познание за сърцето, а? Каква нежност.
По-горе написах, че „Американският любовник“ няма да те изостави. Сега… това не е съвсем така. В сборника има немалко изоставяния, след които аз не съм вече аз, но пък както и да се чувстваш, не спираш, защото самият път те води. И пътуването продължава от само себе си. А е важно и да не забравяш, че: „Времената, в които живеем, са все така жестоки, но хората не са изчерпали запаса си от съчувствие“ (из „Вратата, която се затваря“). Защото от страниците на сборника тук-таме наднича по някой герой, който силно стиска ръката ти и отказва да я пусне.
Вече наистина усещаш гъдел в стомаха си, нещо се оформя там, неназовимо все още. Или поне те е страх да му кажеш името, за да не нарушиш тишината и да го стреснеш. През Париж, Барселона и Астапово вече минахте, отбихте се и в един хотел за кучета, ненадейно се озовахте и в края на 19-и век. Изобщо, май пътуването щедро ви заведе навсякъде, нищичко не пропусна. А ти осъзнаваш, че всъщност май си пътувал в себе си и не си мърдал от сърцето си.
И ти става топло, и не искаш всичко това да свършва… сякаш започваш да се влюбваш. Затичваш се към дома, открехваш вратата. Посреща те песента от грамофона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *