За издателството

ICU съществува от 2010 година, като първата ни книга се появи през декември 2012. Започнахме с български автори – Елин Рахнев и Керана Ангелова.

Основната ниша, в която разполагаме своите заглавия, е темата за родината, корените, идентичността, взаимодействието между културите. Така се обърнахме и към български автори, които живеят и творят извън родината – Катерина Стойкова-Клемър, Радмила Младенова. Нашите автори съществуват на ръба – в писането си и в живота. На ръба между езици и култури; на ръба между родното и чуждото.

Постепенно обогатяваме литературната карта на издателството: Прия Базил, Крис Клийв, Пиер Мейлак, Хишам Матар, Йосип Новакович, Колм Тойбин – това са само част от писателите, с които работим и ще работим в близко бъдеще. Благодарение подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, имаме възможност да разгърнем по-дръзко мечтите си и да публикуваме книгите, които четем, във вид, какъвто заслужават.

Пак по темата, някак неусетно се роди и най-успешната ни до момента книга: „Куфарът на брат ми“, която се превърна в едно от събитията на литературното лято 2015.

Екипът на издателството включва преводачите Надежда Розова, Невена Дишлиева-Кръстева, Бистра Андреева, Елка Виденова, художниците Люба Халева, Невена Ангелова, Чавдар Гюзелев, Живко Петров. Ива Колева, от чийто орлов поглед не убягва нито запетайка. И най-ценният страньор-полиграфист под слънцето, Асен Илиев.